Een woelig weekje voor Peter Wakkie. De topadvocaat werd maandagochtend gearresteerd bij aankomst op het vliegveld van Madrid op verdenking van het frustreren van een onderzoek naar betaling van smeergeld.

De Spaanse onlinekrant El Confidencial meldde dat Wakkie werd opgepakt in verband met de betaling van miljoenen euro’s smeergeld aan familieleden van Russische ministers.

Advocaten van Wakkie in Nederland weerspraken die beschuldiging echter ten stelligste en zeiden dat hij is aangehouden met als doel om zijn positie in een zakelijk geschil te ondermijnen.

Na te zijn verhoord werd hij dinsdagnacht vrijgelaten.

Verkoop Zed+ begeleiden

Wakkie is door de Nederlandse Ondernemingskamer aangesteld als interim-bestuurder van de Nederlandse holding van het telecombedrijf Zed+, dat fiscaal en juridisch gezien in Nederland is gevestigd. Hij was aangesteld om de verkoop te begeleiden. Daarover wordt door de eigenaren al tijden gesteggeld.

Het bedrijf heeft volgens Wakkies advocaat een conflict met de Spaanse miljonair Javier Pérez die de bestuurder is van de Spaanse dochtervennootschap Zed Worldwide.

Klem bij conflict

In een interview het Het Financieele Dagblad geeft Wakkie donderdag enige toelichting: "Ik ben altijd neutraal gebleven, maar de Spanjaarden vinden dat ik op de hand van de Russen was."

Wakkie legt uit dat er vanuit de Moskouse dochter een betalingsstop was ingesteld aan de holding van Zed+ in Nederland. Om die impasse te doorbreken had hij voorgesteld dat de Russen de betalingen zouden hervatten en de Spanjaarden niet om een forensisch onderzoek zouden vragen bij het Russische dochterbedrijf Temafon. "Maar toen begonnen de Spanjaarden opnieuw om een onderzoek te vragen. Kijk je moet wel praktisch blijven. Het ging om zaken uit het verleden en de tent moet wel overleven."

Verder zegt Wakkie tegen het FD dat hij niet echt verbaasd was dat hij werd gearresteerd in Madrid. "Ik had het wel een beetje zien aankomen. De woordvoerder van een consortium dat belangstelling heeft in Zed drong er al enige tijd op aan dat ik naar Madrid zou komen voor een gesprek. Ik begreep niet waarom. Er was geen duidelijk plan en er was ook geen informatie verstrekt over de identiteit van de partijen achter het consortium (....) Ook onze commissaris Frank Schreve drong er op aan dat ik zou gaan. Dus toen dacht ik: oké, ik kom."

Wakkie blijft bestuurder bij Zed

De Ondernemingskamer in Amsterdam veegde woensdag overigens de verwijten in de richting van de advocaat van tafel en oordeelde tevens dat hij mag aanblijven als tijdelijk bestuurder bij het Spaans-Russische telecombedrijf Zed+.

Om tot een normaal biedingsproces te komen, zette de Ondernemingskamer zowel de aandeelhouders als de commissarissen buitenspel. De aandelen Zed+ gaan nu over naar een onafhankelijk beheerder. Opvallend is dat ook Schreve zijn functie als commissaris moet neerleggen.

Wakkie is onder meer bekend als voormalig bestuurder van supermarktconcern Ahold. Na zijn pensionering eind 2009 bleef hij actief als commissaris bij diverse grote bedrijven als ABN Amro, TomTom en Wolters Kluwer. Eind maart 2015 vertrok hij bij ABN Amro, vanwege de ophef over de uiteindelijk teruggedraaide salarisverhoging voor bestuurders van de bank. Ook treedt Wakkie vaak op als advocaat van voetbalclub Ajax.